Η χωρομέτρηση του δωματίου έκανε εντέλει προφανές ότι το δωμάτιο στενεύει κάθε μέρα (ή Ξαναδιαβάζοντας τον Κάφκα)


Ο μικρός και απόλυτα ορισμένος χώρος ενός δωματίου αναπόφευκτα προκαλεί συνειρμούς εκούσιου ή ακούσιου εγκλεισμού. Ο εγκλεισμός βέβαια δεν έχει ανάγκη από δωμάτια. Η εξουσία ως γενικευμένη έννοια – φορέας πάσης φύσης εγκλεισμών – επιτυγχάνει να μας περικυκλώνει με νόμους- τοίχους, κτίσματα – θεσμούς όπου οι εκάστοτε «Κόμηδες» αλλάζουν κατά βούληση τα όρια μας, μπερδεύοντας και αλυσοδένοντας και τους πιο περίεργους και ανήσυχους «χωρομέτρες».

«Συχνά όμως είναι ασφαλέστερο να είσαι αλυσοδεμένος παρά ελεύθερος» δηλώνει πικρά ο Κάφκα σε έναν από τους περίφημους αφορισμούς του, κι έτσι αφηνόμαστε στην επίπλαστη θαλπωρή της αλυσίδας μας αφού πέρα από αυτή παραμονεύει ο εχθρός- ο ίδιος αυτός που μας έφτιαξε το φαιδρό καταφύγιο. Ο ίδιος που ενίοτε μας προσφέρει γενναιόδωρα ψευδαισθήσεις διαφυγής. Ο κόσμος του Κάφκα είναι αναμφίβολα κλειστοφοβικός και απαισιόδοξος. Αλλά κυρίως οδυνηρά σύγχρονος. Η εξουσία που σκιαγραφείται στα έργα του είναι απόλυτη, απροσπέλαστη και αφηρημένη, ένα γλαφυρό λογοτεχνικό ανάλογο της Φουκωικής μεταφυσικής.

Η Ινώ Βαρβαρίτη και η Αλεξάνδρα Παλαντζά, ευαίσθητες χωρομέτρες υπό το απρόσιτο βλέμμα του Πύργου, επιχειρώντας μια εικαστική ανατομία του Καφκικού λογοτεχνικού σύμπαντος, ψηλαφούν τελικώς τους αόρατους μηχανισμούς της εξουσίας- το σχεδόν απόκοσμο απροσέγγιστο αυτής, το αδύνατο κάθε ελπίδας διεξόδου, τις πολυδιάστατες ψυχολογικές και υλικοτεχνικές δομές της – και τους ερμηνεύουν φιλτραρισμένους μέσα από τις δικές τους φρέσκες καλλιτεχνικές και προσωπικές ανησυχίες.

(…)«Δεν έχεις παρά να αλλάξεις κατεύθυνση» είπε η γάτα (στο ποντίκι) και το έφαγε. Μικρός μύθος Franz Kafka

(κείμενο της Γκέλυς Γρυντάκης που δημοσιεύτηκε στον κατάλογο της έκθεσης Rooms 2009 που διοργανώθηκε από την γκαλερί Kappatos στο ξενοδοχείο Lycabetus τον Δεκέμβρη του 2009)

H Ivώ Βαρβαρίτη και η Αλεξάνδρα Παλαντζά “συγκατοικούν” σε ένα δωμάτιο και με βάση το προσωπικό τους έργο συνδιαλέγονται και δημιουργούν εγκαταστάσεις οι οποίες εξετάζουν τις έννοιες του ‘υποκειμενικού χώρου’ και των χωρικών ορίων του δωματίου,  με αφετηρία τις λογοτεχνικές εμμονές του Φράντς Κάφκα και τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις της έννοιας του εγκλεισμού μέσα από τη ματιά του Μισέλ Φουκώ.

Επιμέλεια: Γκέλυ Γριντάκη και Μαργαρίτα Καταγά

Περισσότερες πληροφορίες

Ινώ Βαρβαρίτη

Varvariti - Kappatos Rooms 2009 - Gelly Grintaki

Αλεξάνδρα Παλαντζά

10 ΧΡΟΝΙΑ
1999-2009
ROOMS2009
Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος διοργανώνει και παρουσιάζει από τη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009, την μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS 2009” στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι.
25 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί Τέχνης, Θεατρολόγοι, Χορογράφοι, Αρχιτέκτονες, επιλέγουν από ένα καλλιτέχνη ή μια ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας, που παρουσιάζονται στα δωμάτια ενός ορόφου του Ξενοδοχείου. Συμμετέχουν 30 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες με εικαστικές-ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, performance, προβολές, ταινίες και άλλα έργα.
Κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζεται ατομικά σε κάθε ένα δωμάτιο σε έναν όροφο του ξενοδοχείου, όπου το περιβάλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε ένα προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να παρουσιασθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

Η επιλογή ενός διαφορετικού χώρου, ενός ξενοδοχείου, για την διοργάνωση αυτής της έκθεσης, ήταν συνάρτηση και της επιλογής για αυτόνομες παρουσιάσεις των καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο αλλά και της ανάγκης το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και αρμονία με τον χαρακτήρα και το νόημα του σήμερα.

Ο χώρος του Ξενοδοχείου είναι ένας χαρακτηριστικός μαζικός χώρος με συγκεκριμένη δομή, λειτουργία και κοινωνικό ρόλο στα πλαίσια μιας πόλης, χώρος επίσκεψης, ανάπαυσης, συνάντησης, γνωριμίας, επικοινωνίας. Στον γνώριμο τρόπο λειτουργίας του, όπου φιλοξενούνται για κάποιο διάστημα κυρίως “ξένοι” σε μια πόλη, αλλά και άνθρωποι της πόλης που περνούν κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους, θα προστεθεί και μια άλλη διάσταση, αυτή της φιλοξενίας καλλιτεχνικών έργων. Έτσι ο κοινωνικός ρόλος του Ξενοδοχείου διευρύνεται και αποκτά ένα πολιτισμικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα και γίνεται ένα βήμα των καλλιτεχνών προς το ευρύ κοινό που θα επισκεφθεί και θα βρεθεί στον ίδιο χώρο τις ίδιες μέρες και θα “συζήσει” με τα έργα.

Για πολλούς από τους καλλιτέχνες, ο θαυμάσιος και φιλόξενος χώρος του Ξενοδοχείου St George Lycabettus που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα και ωραιότερα σημεία της Αθήνας, αποτελεί μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν έργα ειδικά για αυτή την έκθεση, έργα που συσχετίζονται με αυτές ακριβώς τις λειτουργίες και τον ρόλο του “φιλόξενου χώρου”.

Το Ξενοδοχείο St George Lycabettus, ενδιαφέρεται και συνεχίζει σταθερά να φιλοξενεί και να προβάλει πολιτιστικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας για πολλοστή φορά σε αυτή τη διοργάνωση (η πρώτη φορά το 2000) στηρίζει και ανοίγεται στους χώρους της σύγχρονης τέχνης και της κριτικής σκέψης.

Επιμελητές:
Ευγενία Αλεξάκη, Νίνα Αλκαλάη, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Λία Γυιόκα, Γιώργος Δαύος, Αθηνά Εξάρχου, Μαργαρίτα Καταγά – Γκέλυ Γριντάκη, Κατερίνα Γρέγου, Δηώ Καγγελάρη, Μαρία Κενανίδου, Κατερίνα Κοσκινά, Τάσσος Κουτσουρής, Γιώτα Κωνσταντάτου, Αρετή Λεοπούλου, Χριστίνα Μανοπούλου, Μαρία Μαραγκού, Εύη Μπανιωτοπούλου, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Κωνσταντίνος Πατέστος, Χάρης Σαββόπουλος, Γιάννης Τουμαζής, Ελευθερία Τσέλιου, Λίνα Τσίκουτα.
Καλλιτέχνες :
Danai Anesiadou / Sophie Nys, Ινω Βαρβαριτη, Νατασα Γεωργοπουλου, Μαριαννα Γκιοκα, Αντιγονη Γυρα, Gustav Ceder, Ομαδα Αρχιτεκτονων: Γεωργια Δασκαλακη–Γιαννης Παπαδοπουλος, Μιχαλης Ζαχαριας, Vassilis H, Γιαννης Κοκκαλης, Χαρα Κολαϊτη, Παναγιωτης Λαμπριανιδης, Ηλιοδωρα Μαργελλου, Αλεξανδρος Μιστριωτης, Βασιλης Νουλας, Μυρτω Ξανθοπουλου, Αλεξανδρα Παλαντζα, Αλεξανδρος Παπαθανασιου, Tηε Κabale Arts Centre – Greg Papazafiriou – Jeff Vanderpool, Λαουρα Ραπτη, Regis-R, Θεοδωρος Σπανος, Σοφια Τσαμουτη, Γιαννης Σινιορογλου, Κωνσταντινος Ταλιωτης, Αννα Φωκα, Βασιλης Χαμαμ, Αντωνακης Χριστοδουλου, Λια Ψωμα.